Alle husejere ved at man ikke kommer helt udenom renovering og vedligeholdelse, når man ejer et hus. Dette være sig i større eller mindre omfang. Den løbende vedligeholdelse kan dog til tider være svær at prioritere, såfremt man ikke selv har nogen håndværksmæssig baggrund og det kan derfor være svært at skelne imellem mere eller mindre presserende renoveringsopgaver i boligen. Til dette formål kan en vedligeholdelsesplan dog finde sin anvendelse. Læs meget mere om dette nedenfor.
Dette tager vedligeholdelsesplanen forbehold for
I en vedligeholdelsesplan indgår alle elementer i din bolig, der løbende kræver forbedring eller vedligeholdelse. Planen hjælper dig med at prioritere hvad der er vigtigst. En vedligeholdelsesplan udarbejdes af et specialiseret firma, hvor en konsulent kommer ud og gennemgår husets stand og får adgang til alle relevante oplysninger om huset.
En vedligeholdelsesplan skal tilsikre, at man er klar over, hvad der skal/kan forbedres via mindst mulig indsats, men med størst muligt økonomisk afkast. Det er med andre ord også en plan for hvad der er presserende opgaver og hvad der kan vente længere tid. Det svarer lidt til en tilstandsrapport, hvor husets tilstand bedømmes og eventuelle forbedringer prioriteres i forhold til deres alvorlighed, samt mulighed for at beskadige andre bestanddele i boligen. En tilstandsrapport vil dog typisk blive udarbejdet til brug for en køber af et hus der er til salg, mens en vedligeholdelsesplan anvendes af dem der bor og lever i boligen og i forhold til ejeres egen vinding. Det er som husejer vigtigt og rart at vide, hvad der er væsentligt i den løbende vedligeholdelse af boligen.
Så ofte bør du få lavet en vedligeholdelsesplan
Det er ikke sådan at man skal investere i en ny vedligeholdelsesplan hvert år. I kategoriseringen eller prioriteringen af opgaver vil der være opgaver der kan vente helt op til 7-8 år og derfor er det også kun nødvendigt at få lavet en plan med dette tidsinterval imellem. På denne måde er du for hvert årti klar over hvilke vedligeholdelsesopgaver der tilfalder boligen. Naturligvis kan der godt opstå nye ”skader” eller nye vedligeholdelsesprojekter undervejs, men ved gennemgang af huset vil der jo netop være fokus på hvad der kan vente og hvad der skal laves med det samme. De ting der bliver udbedret med det samme, antages at kunne holde en lang årrække herefter. Skulle der opstå helt nye ting, som vedligeholdelsesplanen ikke tager højde for, må man som ejer selv have øje for dette og være opmærksom på at udbedre det. Er du i tvivl om prioriteringen, kan du kontakte en byggesagkyndig.
Indhent tilbud fra byggesagkyndige
Når en konsulent kommer ud for at gennemgå din bolig vil det typisk være en byggesagkyndig der udfører opgaven i form af en civilingeniør og/eller en bygningskonstruktør. På et fagligt grundlag kan disse konsulenter vurdere din bolig.
Den løbende vedligeholdelse er en investering i din ejendom
Løbende renovering er uundgåeligt, men også en investering i din bolig, der sikrer boligens værdi eller måske lige frem får værdien til at stige. Du bør derfor prioritere opgaven højt.